Το Regius Poem, είναι το παλαιότερο γνωστό μέχρι σήμερα έγγραφο στον κόσμο που αναφέρεται κατευθείαν στον τεκτονισμό. Χαρακτηρίζεται Poem εξαιτίας της έμμετρης μορφής του. Αποκαλείται Regius, δηλαδή Βασιλικό, γιατί το πρωτότυπο χειρόγραφο συμπεριλαμβανόταν στη Βασιλική Βιβλιοθήκη που ιδρύθηκε από τον Ερρίκο τον Ζ’ και δωρήθηκε στο Βρετανικό Μουσείο από τον Γεώργιο τον Β’ το 1757. Αυτή η συλλογή φυλασσόταν μέχρι τις 23 Οκτωβρίου 1731 στο Ashburnham House. Όταν το κτίριο και ένα μέρος της συλλογής καταστράφηκαν από μια πυρκαγιά, το συγκεκριμένο έγγραφο σώθηκε ελαφρά καψαλισμένο.

Το Regius παρέμενε θαμμένο στα αρχεία του Μουσείου με τον τίτλο «Ποίημα Ηθικών Κανόνων», άγνωστο στους Τέκτονες, έως ότου ο James O. Halliwell, αρχαιολόγος, μελετητής του Σαίξπηρ και βιβλιοθηκάριος, το 1838 ανακάλυψε τη σπουδαιότητά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Halliwell δεν υπήρξε ποτέ τέκτων. Σίγουρα όμως ήταν πολύ παρατηρητικός,γιατί στο πίσω μέρος του χειρογράφου υπάρχει η σημείωση «Ποίημα Πάνω στην Τέχνη της Τεκτονικής» («Poem on the Craft of Masonry») μαζί με το όνομα C. Thayer. Ο Thayer ήταν πολύ γνωστός συλλέκτης βιβλίων του 17ου αιώνα . Μετά τον θάνατο του, η συλλογή του πέρασε στην κατοχή του Robert Scott , ενός εμπόρου βιβλίων του Λονδίνου, ο οποίος το πούλησε το 1678 στον Κάρολο τον Β΄ με αντίτιμο δυο σελίνια. Στη συνέχεια, το βρίσκουμε καταχωρημένο στο Bernard’s Catalogus Manuscriptorum Angliae Oxford, με χρονολογία σύνταξης το 1697. Τέλος, εμφανίζεται το 1734 στον κατάλογο χειρογράφων David Caseley της Παλαιάς Βασιλικής Βιβλιοθήκης στη σελίδα 259, με την περιγραφή «Ποίημα Ηθικών Κανόνων» («Poem of Moral Duties») .

O Halliwell αντιλήφθηκε τη σημασία του και το παρουσίασε στη Society of Antiquariαns στις 18 Απριλίου 1839. Μια περίληψη της παρουσίασής του δημοσιεύθηκε στο Archaeologia του 1840. Από τότε, το χειρόγραφο αυτό θεωρείται το πολυτιμότερο όλων των τεκτονικών θησαυρών. Φυλάσσεται πάντα στο Βρετανικό Μουσείο και είναι πλέον καταχωρημένο με τα στοιχεία The Regius Poem, BIB. REG. 17a, 1, FF. 32. Παρόλη τη σπουδαιότητά του, έχουν υπάρξει ελάχιστες πλήρεις εκδόσεις του χειρογράφου. Το 1889 ο H. J. Whymper έκανε μια καταπληκτική αντιγραφή του πρωτότυπου σε μήτρες χαρακτικής από τις οποίες τυπώθηκανέξι αντίγραφα σε πάπυρο. Δόθηκαν ένα στο Μεγάλο Διδάσκαλο Δούκα της Ουαλίας και μετέπειτα βασιλέα Εδουάρδο Ζ΄ και ένα στο Δούκα του Connaught που έγινε Μέγας Διδάσκαλος το 1901. Επίσης, από ένα πήραν οι W. J. Hughan, R. F. Gould και G. W. Speth,πρωτοπόροι ερευνητές και οι τρεις των απαρχών του τεκτονισμού. Τέλος, ένα κράτησε ο ίδιος ο Whymper. Οι μήτρες παραχωρήθηκαν στην Quatuor Coronati Lodge No 2076 η οποία τις χρησιμοποίησε στην έκδοση Quatuor Coronati Antigrapha του 1889 και του 1891.Ευνόητο είναι ότι όλες οι παραπάνω εκδόσεις του Regius είναι εξαιρετικής σπανιότητας.Το 1914 η Lodge of Research No 2429 του Leicester παρουσίασε μια μετάφραση του Regius σε σύγχρονα αγγλικά από τον R. H. Baxter. Η Masonic Service Association κυκλοφόρησε μια έκδοση του ποιήματος με αυτή τη μετάφραση το 1951. Ένα χρόνο αργότερα, η Research Lodge of Oregon έκανε μια νέα έκδοση σε μετάφραση του J. Church.

Τέλος, το 1970, το Masonic Book Club έκανε μια έκδοση σε 555 αντίτυπα η οποία ανατυπώθηκε στον ίδιο αριθμό αντιτύπων το 1975

Mercurius  Astrologus 1638

Advertisements