9

Θα ήθελα να μου πείτε τι είναι αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τον Τεκτονισμό. Που μυηθήκατε και πότε ?
 
Αφορμή στάθηκε η προτροπή ενός φιλικού ζεύγους (και αδελφών σήμερα) όπου ό σύζυγος  με πρότεινε για εισδοχή σε Στοά της ΜΣΤΕ. Θυμάμαι ότι επί ένα χρόνο συμμετείχα στις εκδηλώσεις της στοάς (ως αμύητος). Λίγο πριν από την μύηση μου όμως, ξέσπασε μιά φιλονικία σχετικά με την διαδοχή στον θρόνο του Σεβασμίου Διδασκάλου με αποτέλεσμα η μύηση να αναβληθεί για μερικούς μήνες. Ετσι μου δώθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω τον Μεικτό τεκτονισμό έπειτα από την παρότρυνση της συζύγου του, η οποία και με πρότεινε για εισδοχή. Ετσι μυήθηκα στην Σ. Στοά Κάβειροι της Ελληνικής Ομοσπονδίας του Διεθνούς Μεικτού Τεκτονικού Τάγματος » Ανθρώπινο Δίκαιο» ευρύτερα γνωστό ως »LE DROIT HUMAIN». Η μύηση μου έλαβε χώρα λίγο μετα την διάσπαση του τάγματος όταν ό αείμνηστος αδ. Βασίλης Πάτκας 33ο, πρώην Εθνικός Μεγάλος Διδάσκαλος δημιούργησε το Διεθνές Τάγμα ΔΕΛΦΟΙ.
 

 

Μετά από τόσα χρόνια Τεκτονικής θητείας το πρόσημο θα λέγατε ότι είναι θετικό ή αρνητικό;
 
Ο Τεκτονισμός δεν απογοητεύει τους ανθρώπους. Τό πρόσημο ήταν, και πάντα θα είναι θετικό.
 

 

Ό Μικτός Τεκτονισμός στα μάτια του Έλληνα Τέκτονα φαντάζει λίγο παράξενα. Δεν είναι λίγες οι φορές που και εγώ προσωπικά έχω ακούσει εκφράσεις όπως ‘’ ο Μικτός Τεκτονισμός δεν είναι κανονικός ΄΄ ή ΄΄ παραβιάζει τα Αρχαία Οροθέσια ΄΄ κτλ. Τι έχετε να απαντήσετε ;
 

 

Εχουμε μάθει να παπαγαλίζουμε εκφράσεις των οποίων την έννοια η δεν θέλουμε η δεν μπορούμε να κατανοήσουμε. Ενω όλοι οι τέκτονες παραδεχόμαστε ότι »ο τεκτονισμός είναι θεσμός προοδευτικός αφ’ εαυτού προερχόμενος» ελάχιστοι μπαίνουν στην διαδικασία να αναλύσουν τι σημαίνει αυτή η φράση, αλλά και πόσο σημαντική είναι.

Ενας προοδευτικός θεσμός δεν μπορεί να είναι στάσιμος. Η ζωή προχωρά μπροστά και εξελίσσεται. Τά οροθέσια εκφράζουν την δική τους εποχή, όχι την δική μας. Βεβαίως δεν επιζητώ την κατάργηση τους. Πασχίζω όμως για την εξέλιξη τους.  Βρισκόμαστε ήδη στην δεύτερη δεκαετία του εικοστού πρώτου αιώνα και η γυναίκες συμμετέχουν ενεργά και πρωτοπορούν στις κοινωνικές εκδηλώσεις, στά γράμματα και στις τέχνες, στην τεχνολογία και βεβαίως ηγούνται ως μέλη κυβερνήσεων, (αρκετές διετέλεσαν και πρωθυπουργοί) , ως αξιωματικοί σε σώματα ασφαλείας και ενόπλων δυνάμεων με παραστάσεις μάχης. Η γυναίκα σήμερα συμμετέχει ενεργά μαζί τον άντρα, και οχι ξεχωριστά, στην δημιουργία του μέλλοντος.

Συνεπώς όσοι ισχυρίζονται ότι ο Μεικτός Τεκτονισμός δεν είναι κανονικός, απαντώ, ότι όχι μόνο είναι κανονικός αλλά η κανονικότητα του προέρχεται από το μεγαλύτερο και πλέον αδιαμφισβήτητο Σύνταγμα. Το Σύνταγμα της ίδιας της  ΖΩΗΣ η οποία επιβάλλει την συνεργασία τους, για την κοινωνική ανάπτυξη και προσφορά.

 

 Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν να δημιουργήσετε μια νέα Μεγάλη Στοά. 

 

Για παράδειγμα στην Ελλάδα υπάρχει η Μεγάλη Μικτή Στοά της Ελλάδας (ΔΕΛΦΟΙ) που υπηρετεί τον Μεικτό Τεκτονισμό. Γιατί δεν ενώσατε τις δυνάμεις σας με αυτήν αλλά θελήσατε να προχωρήσετε σε κάτι νέο;  

 

Προκειμένου να γίνει κατανοητή η αποχώριση μας από τους ΔΕΛΦΟΥΣ, θα πρέπει να εξηγήσω τους λόγους για τους οποίους αρχικά συμφωνήσαμε να ενταχθούμε. Είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο μεικτό τεκτονικό τάγμα στον πλανήτη είναι το »LE DROIT HUMAIN» μόνο στην Γαλλία ξεπερνάει τά 24000 μέλη ενω υπολογίζεται οτι σε παγκόσμια κλίμακα ο αριθμός της αδελφότητας κυμαίνεται περίπου στις 35000. Δυστυχώς αυτός ο κολοσσός διέπεται από ένα αρτηριοσκληρωτικό καθεστώς το οποίο πνίγει με τις αποφάσεις του τις Ομοσπονδίες. Εκεί βρίσκεται και η πραγματική αιτία της διάσπασης της Ελληνικής Ομοσπονδίας όπου ανάγκασε τον Εθνικό Μεγάλο Διδάσκαλο Βασίλη Πάτκα να αποχωρίσει με σημαντικό αριθμό αδελφών και να δημιουργήσει τους ΔΕΛΦΟΥΣ πρίν από είκοσι σχεδόν χρόνια.

Τό ίδιο ανελεύθερο και αρτηριοσκληρωτικό καθεστώς πλήρως ελεγχόμενο από το Παρίσι βίωσα και εγώ. Τότε κατάλαβα ότι η τροχοπέδη της ανάπτυξης των τεκτονικών ταγμάτων ηταν η απομακρυσμένη κεντρική εξουσία η οποία αδυνατεί να καταλάβει τα προβλήματα της περιφέρειας. Συνεπώς η διοίκηση έπρεπε να αλλάξει τρόπο και μέθοδο.

Αυτόν τον τρόπο και αυτήν την μέθοδο την συζήτησα με τον αείμνηστο Βασίλη Πάτκα και τότε αποφασίσαμε να ενταχθούμε στους ΔΕΛΦΟΥΣ και συγκεκριμένα στον Αναξίμανδρο την στοά που σεβασμίευε ό ίδιος. Ετσι 40 περίπου αδελφοί και αδελφές ενταχθήκαμε τον Μάιο του 2012 αν θυμάμαι καλά, με σκοπό την δημιουργία νέας Μεγ., Στοάς πατριωτικού χαρακτήρα με το διακριτικό όνομα Ολυμπία και με γαλλικά τυπικά. ‘Ετσι ακριβώς δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2012, υπό την αιγίδα του Υπάτου Συμβουλίου η αυτόνομη στοά » ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΠΡΘ 2033» στης οποίας το λάβαρο αναφέρεται και η ΜΕΓ., ΣΤΟΑ ΟΛΥΜΠΙΑ.

Δυστυχώς όμως μετά την μετάσταση εις την αίωνια ανατολή του αειμνήστου Υπάτου Μεγάλου Ταξιάρχου των Δελφών και παρά τις διαβεβαιώσεις του Ενδξτ. αδελφού Ε. Δ. 33ο, μετέπειτα Μεγάλου Ταξιάρχη, ο οποίος σε συνεδρίαση της ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ σε μύηση β’ βαθμού (υπάρχουν πρακτικά) ανακοίνωσε τις ημερομηνίες αφής των δύο στοών όπου θα σχημάτιζαν την Μεγάλη Στοά ΟΛΥΜΠΙΑ, άλλαξε γνώμη καθότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί του, ανέφερε ότι δεχόταν πιέσεις προκειμένου να σταματήσει την δημιουργία της νέας Μεγάλης Στοάς. Μάλιστα μου ανέφερε και δύο ονόματα Μεγάλων Επιθεωρητών του 33ο, ο ένας απεβίωσε πρόσφατα μάλιστα, οι οποίοι και τον επισκέφθησαν διά αυτόν τον λόγο.

Βέβαια για να είμαι ειλικρινής από καιρό είχα καταλάβει ότι η »πραγματική ηγεσία των Δελφών» δεν επιθυμούσε την συνέχεια της πολιτικής του Βασίλη Πάτκα, άλλωστε με δικαιώνει και το πρόσφατο γεγονός, της αποχώρησης της  »Μεγάλης Στοάς Ορφεύς».

Κάτω λοιπόν από αυτές τις συνθήκες, δεν θα μπορούσε να προχωρήσει η οποιαδήποτε συνεργασία με τους ΔΕΛΦΟΥΣ.

 Αποφασίσαμε λοιπόν να αλλάξουμε σελίδα και να προχωρήσουμε. Εκείνο τον καιρό σκεφτόμουν συνέχεια για το πως θα έπρεπε να συνεχίσουμε την τεκτονική μας πορεία. Ετσι λοιπόν σκέφτηκα ότι το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε είναι να υιοθετηθούμε καταρχήν από μια σοβαρή δύναμη του εξωτερικού και στην συνέχεια να εγκατασταθεί Μεγάλη Στοά στα πρότυπα του εξωτερικού.

Αλλωστε αυτό το καθεστώς με τα »προσωπικά τεκτονικά καταστήματα» πρέπει να σταματήσει και δεν θα ήθελα και εγώ να κατηγορηθώ για κάτι ανάλογο.

Έτσι λοιπόν ενσωματωθήκαμε στην GRAND LODGE OF FREEMASONRY FOR MEN & WOMEN στην Αγγλία, αποκτήσαμε μια κανονικότητα, σε σχέση πάντα με τον μεικτό τεκτονισμό, αποδεχτήκαμε ότι ο τεκτονισμός είναι ένας για τον άνθρωπο και δεν χωρίζεται σε αρσενικό και θηλυκό. Αποδεχτήκαμε το Σύνταγμα το οποίο τονίζω ότι είναι μια όαση ελευθερίας και δημοκρατίας, και τέλος πετύχαμε κάτι μοναδικό για την ιστορία του Ελληνικού Μικτού Τεκτονισμου, ότι και τα δύο συστήματα τόσο ο ΣΚΩΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ όσο και Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΨΙΔΑ αλλά και οι υπόλοιποι Αγγλικοί επιγενόμενοι βαθμοί θα λειτουργούν στην Ελλάδα, αλλά όσοι θέλουν θα μπορούν να μυηθούν και στην Αγγλία με τα παραδοσιακά τυπικά.

 Σκοπός μας δεν είναι άλλος, παρά η τεκτονική διδασκαλία με τρόπο δημοκρατικό, ελεύθερο από κάθε καταναγκασμό και με σεβασμό στο Σύνταγμα το οποίο υιοθετήσαμε. Αυτό σημαίνει ότι η Μεγάλη Στοά δεν είναι ο μπαμπούλας των εργαστηρίων. Αντίθετα, ασκεί διακριτικη διοίκηση με σεβασμό στα μέλη των στοών. H συνέχεια εδώ

 
Advertisements